Murrosikäisten valmentamisen haasteita

Nuorten yleisurheilun valmentajana jokainen päivä on kyllä erilainen. Se lisäksi, että valmennan hyvin monenlaisia urheilulajeja, onhan kyse pienen kaupungin urheiluseurasta, valmennettavina on joukko nuoria, joiden oma identiteetti muuttuu koko ajan ja sama innokas nuori voi murrosiän muutoksissa yhtäkkiä ollakin haluton tavoitteisiin tai täynnä vihaa ja kiukkua. Parhaimmillaan pystyn kanavoimaan nuoren vihan tai ärsytyksen niin, että siitä voidaan saada voimavara paremman suorituksen muuttamiseksi, mutta joskus tulokset ovat hyvin negatiivisia kaikissa näissä muutoksissa.

Nuorten tyttöjen kehon muutos urheilusuorituksissa

Työssäni olen huomannut, että varsinkin nuoret tytöt ja heidän kehossaan tapahtuva muutos vaikuttaa yllättävän radikaalisti suorituksiin. Mahdollisesti alkavat hormonaaliset muutokset, painon lisääntyminen lantion seudulla ja rinnoissa sekä rasvaprosentin lisääntyminen tulee joskus nuorelle niin yllättäen, että olo saattaa tuntua kovin raskaalta ja hankalalta. Onneksi olen käynyt saman lävitse itse, sillä nuorena murrosiän yhtäkkiä tullessa vastaan, oma telinevoimisteluharrastus muuttui merkittävästi ja motivaationi kärsi monen muun paineen ohella.

Tärkeää on saada heidät tuntemaan itsensä mahdollisimman hyväksi muutoksista huolimatta, vaikka keho ja elimistö muuttuu ja uudet asiat, kuten kuukautiset ja niiden tuomat kivut voivat tehdä olon epämukavaksi. Moni nuori naiseksi kasvava tyttö myös kokee itsensä lihavaksi ja rumaksi painon lisääntyessä, vaikka todellisuudessa urheilulliset tytöt eivät ole laisinkaan lihavia.

Olen huomannut että kannustaminen ja heidän puolelleen asettuminen auttaa ja välillä he pitävät minua kuin isosiskonaan, jolle voi kertoa yksittäisiä huoliaan. Vaikka minulla on nuorempia ryhmiä, joissa on tyttöjä ja poikia, yli kolmetoistavuotiaat urheilijanuoret on mielestäni tärkeää erottaa sukupuoliryhmiin. Välillä eri lajien tyttöjen joukkueen kanssa istumme alas ja kerron yksityiskohtaisesti ja äidillisesti muutoksista, joka jokaisella on edessään kehonsa kanssa ja autan heitä avautumaan omista ongelmista ja olemaan itse mahdollisimman luonnollinen niin, että koko murrosikä ja sen kehoon tuomat muutokset tulisi käsiteltyä nuorten kanssa mahdollisimman luontevasti ja ilman häpeän tunnetta ja noloilua. Kuukautiset, urheilurintaliivien valinnat ja painon nousu sekä iho-ongelmat, kun tulevat kuitenkin jokaisella tytöllä vastaan.

Palkitsevinta työssäni olen huomannut olevan tällä saralla se, että tytöt luovat minuun erityisen suhteen ja olen heille tukipylväs ja apu. Olen neutraali osa heidän arkeaan ja minulta on helppo kysyä asioita ja nautin nuorten auttamisesta ja heidän itsetuntonsa terveestä korottamisesta. Samalla, kun murrosikäiset valmennettavat tyttöni tulevat minulle läheisemmiksi, päinvastoin käy poikien kohdalla, joiden valmentaminen murrosiässä onkin aivan oma haasteensa.

Poikien murrosikä tuo mukanaan ujoutta ja ärtyneisyyttä ja mautonta huumoria

Kun valmennettavat ovat vielä selvästi lapsia, olen heille äitihahmon kaltainen kannustava voima, mutta murrosiän pikkuhiljaa tehdessä tuloaan, moni poika muuttuu kyyniseksi tai heijastaa vanhempiensa tai mahdollisesti isänsä tai isoveljensä huumoria. Minusta naisena tulee jo tässä vaiheessa joillekin objekti, jota saatetaan ihastella tai pitää naurun alaisena ja halventaa. Pyrin olemaan tiukka poikien kanssa siitä, että olen tosissaan otettava urheiluvalmentaja, vaikka olenkin nainen ja tietoinen heidän kokemistaan muutoksista, vaikka he ovatkin poikia.

Poikien ryhmän kanssa pidän tarkan huolen siitä, että olen heille auktoriteetti, jotteivät he uskalla tai pääse kommentoimaan naisten ja miesten välisiä eroja tai haastamaan minun mahdollisuuksiani valmentaa heitä ollessani nainen. Silti huomaan, että vanhemmille valmennettaville tarvittaisiin ehdottomasti miesvalmentaja, sillä en pysty samaistumaan heidän kehoissaan tapahtuviin muutoksiin tai olemaan heille se tarpeellinen “isoveli” ja kannustaja samalla tavalla kun voin olla sitä tytöille. Myöhemmin toiminnan lisääntyessä varmasti saamme työhön myös miesvalmentajan, joka voi ottaa vastuun nuorten poikien urheilun valmentamisesta, mutta niin kauan kuin työnantajallani ei ole siihen mahdollisuutta, pysyn poikien valmentajana eikä se toistaiseksi ole ollut ylitsepääsemättömän suuri ongelma työssäni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *