Kisoihin valmistautuminen ja menetyksen saavuttaminen

Koko kauden päätöskisoihin valmistautuminen on hetkistä aikaa, mutta samalla kaikki nuoret ovat kaikkein motivoituneimpia ja toimivat tavoitteellisesti sen mukaan, miten heille asetan tavoitteita. Jokaisessa ryhmässä on hyvin eritasoisia urheilijoita, joista osa on lupaavia ja paljon vähemmän lupaavia, mutta en pyri asettamaan heille kilpailuasetelmaa treeneissä. Haluan, että jokainen yksilö vertaa omaa suoritustaan siihen, mitä itse on ollut aiemmin ja näkee omat aikaansaannoksensa ja sen, miten on pyrkinyt parantamaan omaa kuntoaan, nopeuttaan tai lihasvoimaansa aiempaan verrattuna.

Kannustaminen omiin tuloksiin verraten, ei toisiin

Kisat ja niihin valmistautuminen on tietenkin pakollisesti kilpailuasetelmaan asettava toiminta, joissa paras voittaa, mutta pyrin pitämään jokaisen mieltä yllä oman pystymisen kannalta, sillä se motivoi nuoria parhaiten. Jos hyvinkin tietoisesti kannustan parhaimpia ja kerron heille, että heillä on ollut nopein aika tai paras suoritus, huomaan, miten muut aluksi jaksavat yrittää, mutta lopulta motivaatio vähenee tai jopa katoaa. Jos nuori koko ajan vertaa omaa suoritustansa toiseen, joka vain rakenteeltaan on erilainen, hän ei jaksa kovin kauaa antaa parastaan. Siksi jokainen harjoittelukerta ja suoritus on tärkeä ja minulla on ylhäällä merkittynä kaikkien aiemmat suoritukset, jotta voin tarvittaessa kannustaa sen avulla, miten he ovat kehittyneet muutamien viikkojen, kuukausien tai koko kauden aikana.

Joskus esimerkiksi pikajuoksun aikoja tarkkailemalla kaikki tulevat tietoisiksi siitä, kuka on ollut nopein ja kenellä on ollut paras suoritus. Tietenkin kannustan parhaani mukaan voittajaa, mutta en tee hänen suorituksestaan liian suurta numeroa vaan kehotan kaikkia miettimään, miten oma suoritus on parantunut edellisestä tai jos se ei ole parantunut, mitä voitaisiin tehdä sen parantamiseksi. Nuorten oma aktiivisuus vaikuttaa eniten suorituksiin, sillä jos heidän arkensa koostuu ohjeista, joita heille annan lihasvoiman ylläpidosta ja kunnon rakentamisesta päivittäisesti sekä terveellisen syömisen merkityksestä hyvään oloon ja suoritukseen. Treenimme ovat eri ryhmien kanssa pääasiassa ajan puutteen vuoksi vain kerran tai kaksi kertaa viikossa eri ryhmistä riippuen, joten omalla aktiivisuudella on suuri merkitys.

Ruumiinrakenne vaikuttaa menestymiseen

Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että suoritukseen vaikuttaa aina suuresti nuoren rakenne ja luontaiset ominaisuudet ja mahdollisuudet kyseiseen urheilulajiin. Jokainen nuori on erilainen ja esimerkiksi lihaskuntoa kehittäessä ja nostaessa toisen lihasmassa ja voima on jo hyvin kehittyvällä tasolla, kun taas toisen kehitys aikuiseksi ei ole vielä yhtä pitkällä, eikä voimavaroja ole samalla tavalla. Samalla tavalla toinen, joka on rakenteeltaan hoikka, kevytluinen ja jäntevä sekä pitkäraajainen, saattaa menestyä juoksussa paremmin kuin se, joka on rakenteeltaan raskasrakenteisempi ja vantterampi.

Pyrin ohjaamaan nuoria lajeihin, joissa selvästi näen heidän olevan omimmillaan ja korostamaan heidän vahvuuksiaan sen lisäksi, että kannustan heitä harjoittamaan lajeja, joista he pitävät ennemmin kuin niitä, joita esimerkiksi vanhemmat heidän haluavat harrastavan. Usein toki ruumiinrakenne ja luontaiset ominaisuudet kannustavat nuorta ja lajissa menestymisen myötä valitsemaan juuri sen urheilulajin, jossa huomaa itsensä menestyvän paremmin. Joskus lajin vaihtamista ei nuori itse näe eikä osaa arvioida omaa kehon rakennettaan, jolloin saatan kehottaa häntä kokeilemaan uusia lajeja, joissa selkeästi näen, että hänellä olisi enemmän mahdollisuuksia ja fyysisiä voimavaroja.

Kilpailuvietti ja periksi antamaton luonne saattaa johtaa voittoihin

Terve kunnianhimo sekä kilpailuvietti motivoivat toiset yhä parempiin suorituksiin ja saa aikaan sen, että kehitystä tapahtuu eniten toisiin verrattuna. Siinä missä urheilukausi aloitetaan niin, että kaikki ovat samalla lähtöviivalla tai jokunen huomattavasti muita heikompi peruskunnoltaan, saattaa kuitenkin kauden kisojen päättyessä käydä niin, että heikompikuntoinen voittaa koko kauden ahkeruuden ja periksi antamattomuuden vuoksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *