Jännitystä ja valmistautumista ennen kisoja

Nuoret lupaukseni suhtautuvat kisoihin hyvin monenlaisin tavoin. Toinen kisaajista saattaa jännittää niin, että suorituksesta tai lämmittelystä ei tule oikein mitään, kun taas toinen saattaa olla jo viikkojen ajan hyvin motivoitunut ja kovemmassa iskussa kuin koskaan. Nuorten ailahtelevat tunteet muuttuvat merkittävästi ja jokunen saattaa vaikuttaa ihan vieraalta ihmiseltä jännittävässä tilanteessa. Ne, joilla on erityisen hyvä itsetunto ja luottamus itseensä, pärjäävät kisoissakin parhaiten ja pystyvät keskittymään olennaiseen.

Nuorten tunteet vaikuttavat kisamenestykseen

Nuoret tytöt saattavat suorituksen lisäksi jännittää väen paljoutta, sillä treenit ovat normaalisti pienen treeniryhmän kanssa intensiivisiä harjoituksia, joissa ei tarvitse ulkonäköpaineita juuri miettiä. Tyttöjen eleitä lukemalla ja heitä seuraamalla, sekä kyselemällä heidän vointiaan, olen useamman kerran tullut tilanteeseen, jossa kaikkea ei ehkä annetakaan, koska lempi-ihastus istuu katsomossa ja vie huomion. Seurustelevilla nuorilla taas on jo omat huolensa orastavassa alkavassa parisuhteessa ja se jos mikä tuntuu vievän huomiota kilpailumenestykseltä.

Parhaimmillaan nuori on, jos hänellä on kohtuullisen tasapainoinen suhde, jossa hän saa kannustusta ja jatkuva ihailu motivoi häntä jaksamaan. Pyrin kannustamaan jokaista suorittajaa mahdollisimman hyvin ennen kilpailusuoritusta, mutta olen useimmille neutraali, vaikkakin hyvä urheiluvalmentaja, mutta en suuria tunnekuohuja herättävä henkilö. Toista on vastakkaista sukupuolta oleva ihastus tai seurustelukumppani, joka kannustaa radan vierellä eteenpäin.

Sen lisäksi olen huomannut, että omien vanhempien kannustus ja läsnäolo on hyvin tärkeää näille nuorille, vaikka he eivät sitä sanoin enää myönnäkään. Siinä vaiheessa kun kymmenenvuotiaan koko maailma saattaa olla se, että isä tulee katsomaan kisojen etenemistä ja kannustamaan yleisön joukkoon, nuori murrosikäinen saattaa hieman arastella asiaa tai pitää vanhempien läsnäoloa nolona, tai näytellä kuin heitä ei olisikaan katsomossa, vaikka todellisuudessa kannustus on hyvinkin tärkeää.

Ruokavalio ennen kisoja

Kannustuksen lisäksi kisamenestykseen vaikuttaa merkittävästi viimeisten päivien ruokavalio. Samalla viikolla kun kisa on, minun tulee aktiivisesti huomioida oikea syöminen, jottei se vaikuta merkittävästi suoritukseen. Yleisurheilussa ei yleensä ole lajeja, jossa mittailtavana olisi ulkonäkö, mutta nuorten ollessa hyvin tietoisia ulkonäöstään, on tärkeää kiinnittää siihen huomiota.

Oikealla määrällä ruokaa ennen kisoja saadaan aikaan oikeanlainen vahva energiatila, jolloin laihdutuskuurit tai pelkät proteiinikuurit eivät kelpaa. Jos kilpailuviikolla tai kisapäivänä nuori urheilija on syönyt huonosti, hänellä ei välttämättä ole mahdollisuuksia voittaa tai menestyä kisoissa hyvin, sillä vääränlaisen tai liian niukan energiamäärän kanssa on vaikeaa päästä tavoitteisiin tai jaksaa koko raskasta kisapäivää.

Kilpailuviikolla kehotan nuoria syömään kevyesti monta kertaa päivässä niin, että aterioita on päivän aikana vähintään kuusi. Ruokavalion tulisi perustua terveisiin ateriarytmeihin; aamulla monipuolinen vitamiinipitoinen ja kattava aamupala, välipalana kevyt jogurtti, terveellinen lounas jossa sopivassa määrin proteiineja ja hiilihydraatteja, iltapäivällä välipalana esimerkiksi virkistävä hedelmä, päivällisellä uudelleen lämmin ja ravitseva ateria, jossa hieman enemmän proteiineja ja illalla vielä elimistön toimintaa ylläpitävä kevyt ateria. Liialliset makeat ja epäterveelliset rasvaiset pikaruoat on karsittava pois kokonaan ja pidettävä kiinni ateriarytmistä, jotta nälkä ei pääse yllättämään esimerkiksi koulussa iltapäivällä.

Kisapäivän ruokavalio

Perussääntönä missä tahansa kisoissa, niin nuorten, kuin aikuistenkin osalta, on perusasiana huomioitava, että energiaa on saatava, sillä ilman kunnollista tankkausta ei kisakunto ole parhaimmillaan. Varsinainen pääateria tulee kuitenkin syödä vähintään kolme tuntia ennen varsinaista suoritusta, jotta se ehtii sulaa eikä rasita siten enää suorituksessa. Ateriassa on oltava sopivasti proteiineja, mutta ennen kaikkea hyvissä määrin hiilihydraatteja, sillä se on urheilijan polttoaine. Myös oikea nestetasapaino on tärkeä tunteja ennen urheilusuoritusta. Noin kaksi tuntia ennen omaa kisaa, jokaisen tulisi nauttia vielä erillinen terveellinen välipala, kuten energiapitoinen juoma, hedelmä, pieni voileipä tai kuivatut hedelmät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *