Crossfit-treenaamista huippukuntoa silmällä pitäen

Treeneissä menestyvät ja selvästi huippu-urheilijan urasta kiinnostuneet tai erityisen liikunnalliset ja lahjakkaat nuoret ovat oman työni suurin mielihyvä. Omien urheilulajiensa lisäksi olen kehittänyt vanhimmille ikäryhmille vielä erikseen muutaman ryhmän, joissa treenataan Crossfitin tyylisesti, koska se vaikuttaa merkittävästi pitkälle pyrkivän urheilijan yleiskuntoon, lihaskuntoon ja ketteryyteen. Siinä vaiheessa kun nuoret ovat iältään jo liian vanhoja nuorten yleisurheilukouluun, jossa työskentelen, kehotan aktiivisempia liittymään kurssille, jotta he voivat jatkaa urheilua kanssani ja saada monipuolisia tuloksia. Tasapainoinen, vahva keho ja hyvä kunto ovat lähes jokaisen kanssani treenaavan nuoren haave, joten moni on halunnut liittyä kursseille, vaikka oma laji on ollut kaukana Crossfit-harjoittelusta.

Crossfit on huippu-urheilijoille hyvä perusta

Crossfittiä harrastavat pystyvät kehittämään itseään paremmin äärimmilleen ja saamaan aikaan omissa lajeissaan parempia tuloksia, sillä monipuolinen treenaaminen saa aikaan monitahoisen ja tasapainoisen urheilijan, jolta vaaditaan monenlaista kestävyyttä.

Lajin avulla urheilija voi muodostaa itsestään samalla sekä notkean ja ketterän että voimakkaan ja nopean kokonaisuuden, joka voi auttaa pääsemään pidemmälle uralla ammattiurheilua ajatellen. Siten urheilija voi saavuttaa monipuolisen huippukunnon, joka on suureksi avuksi urheilijana ja antaa mahdollisuuden menestymiseen. Laji on raskas ja saa aikaan tuloksia nopeasti, mutta vaatii myös sopivasti palautumista ja lepoa, kuten mikä tahansa laji.

Treenaaminen tiukassa tahdissa

Nuorille erikseen pitämäni treenit ovat tehokkaita ja raskaita, mutta otan huomioon heidän kykynsä ja mahdollisuutensa, jotten aiheuta heille urheiluvammoja tai liian raskaita treenejä. Jokaisen treenin alussa verryttelyn jälkeen kokoan apuvälineet rinkiin ja selvitä lyhyesti miten menetellään.

Ryhmän jokainen yksilö menee yhdelle pisteelle kerrallaan ja tekevät nopeassa tempossa tarvittavan osuuden, jolloin lasken aikaa, joka on esimerkiksi kaksi minuuttia. Tuon täysitempoisen kaksiminuuttisen jälkeen levätään minuutti, jolloin jokainen siirtyy seuraavalle pisteelle ja aloittaa harjoittelun seuraavalla pisteellä taas kahden minuutin alkaessa. Pyrin mukauttamaan liikkeet siten, että jokaiselle pisteelle tulee hyvin erilaisia harjoitteita, jolloin keho saa monipuolisesti treeniä. Harjoitteita on saman verran kuin treenaajia, joten jokainen tekee jotakin aina kaksiminuuttisen aikana. Muutan myös vauhdikkaan treenaamisen aikoja sen mukaan, miten hyväkuntoinen ryhmä on. Aloitteleville saatan aloittaa lyhyemmillä treenaamisajoilla ja hieman pidemmillä lepotauoilla, jotta jokainen ehtii mukaan ja saa treenistä kaiken mahdollisen hyödyn.

Harjoittelua monipuolisesti tehtävästä toiseen

Kirjoittaa yhden esimerkkiringin viime viikolta, jolloin ryhmä tyttöjä tuli harjoittelemaan taas omalla vuorollaan. Kevään tultua pääsimme ulos tekemään treenin, joten sisätiloista ulos siirtyminen sai aikaan iloisemman tunnelman. Samalla kovakuntoiset tytöt pääsivät näyttämään läheisen lukion opiskelijoille, mihin pystyvät, joten huomasin, että jokainen oli aiempaa vielä innokkaampi tekemään tehokkaan ja raskaan treenin.

Tyttöjä on kurssilla kuusi, joten pisteitä, joissa treeniä vuorotellen harjoitellaan, oli myös kuusi. Ensimmäisellä pisteellä tuli nostaa viiden kilon kahvakuula maasta, nostaa se rinnalle ja ojentaa sitten vuorollaan ylävartaloa kiertäen kuula oikealle ja vasemmalle. Siten käsien ja selän lihakset saivat sopivasti harjoitusta.

Seuraavalla pisteellä tuli nopeassa tahdissa tehdä vuorojaloin polvikyykkyä, nousta pystyyn ja hypätä ylös ja jatkaa taas seuraavalla polvikyykyllä. Kolmannessa pisteessä maasta tuli nostaa molemmin käsin painavat putkikassit ja kantaa ne mahdollisimman nopeasti tynnyrin kiertäen lyhyen matkaa ja tuoda takaisin. Neljännessä pisteessä piti tehdä nopeassa tahdissa niin monta punnerrusta, kun kahden minuutin aikana oli mahdollista. Viidennessä vaiheessa asetuttiin makaamaan, nostettiin suorassa linjassa kädet ja jalat kattoa kohden. Viimeisessä kuudennessa vaiheessa pehmeä ja painava nyrkkisäkki tuli nostaa rinnan korkeudelle ja kohottaa se kohti taivasta samalla kun piti tehdä jalkakyykkyjä. Nopeatempoisen ringin kesto oli vain muutamia minuutteja, jonka aikana jokaisella pisteellä levättiin ja lopuksi, kun kaikki olivat tehneet ringin, levättiin hieman lisää, puuskutettiin ja kauhisteltiin monipuolisen suorituksen aikaansaamaa rasitusta, juotiin vettä ja lopulta jatkettiin taas erilaisella ringillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *